Industrier
Industrisatsningar
De pågående klimatförändringarna utgör en av de största utmaningar mänskligheten någonsin stått inför, och en omställning av hela samhället är nödvändigt för att undvika de mest katastrofala effekterna. Omställningen behöver ske på flera områden parallellt, exempelvis har man redan börjat byta ut fossila energikällor mot förnybara, energianvändningen effektiviseras och fossildrivna sektorer som industri och transport elektrifieras. Dessa stora investeringar i framtidens system behövs, men kommer också oundvikligen leda till miljöeffekter.
Den svenska industrin står för en tredjedel av de territoriella utsläppen av växthusgaser, främst från tillverkningsprocesser, insatsråvaror och diffusa utsläpp. Norra Norrland står i centrum för industriomställningen i Sverige, med omfattande industrisatsningar som inkluderar både omställning av existerande industri, samt nyetableringar. Industrisatsningarna kommer med både stora möjligheter och utmaningar – det är en stor möjlighet till att minska industrins klimatpåverkan och därmed utgöra en viktig del av klimatomställningen. Samtidigt innebär detta enorma utmaningar för samhällena i norra Norrland när alla dessa planer ska realiseras. Stora mängder mark går åt för de nya och utvecklade industrierna, vilket leder till konflikter med både lokal- och ursprungsbefolkning. I uppbyggnadsfasen är även användandet av fossil energi stort, och när driften kommer igång kommer istället stora mängder el krävas. För de lokala kommunerna finns stora utmaningar med att husera den tilltänkta inflyttande arbetskraften, för att inte riskera ett fly-in-fly-out scenario. Man ska heller inte glömma att själva investeringarna i sig är utsläppsintensiva. Forskning har visat att i genomsnitt orsakar varje investerad miljon cirka trettio ton i koldioxidutsläpp.
För att omställningen ska kunna ske inom planetens gränser krävs större systemskiften än bara renodlade teknikskiften, då naturen redan är under hård press på grund av exploatering, föroreningar och klimatförändringar. Klimatomställningen kräver en del utbyggnader och nya industrier, men det betyder inte att allt är av godo eller kan tillåtas öka. Vårt framtida hållbara samhälle kommer behöva järnvägar, solceller och bostäder, vilket föranleder att fossilfritt stål, elkablar och batterifabriker är nödvändiga – men det är ändå resurser som vi måste hushålla med. En utbyggnad av järnvägen behöver per se inte betyda att vi ska producera mer stål, utan att vi måste prioritera användningen av det fossilfria stålet. En snabb omställning behövs – men inom planetens gränser. Hänsyn till, och inflytande för, de människor och lokalsamhällen som påverkas vid exploatering av mark och naturresurser är nödvändig.